Lili Boulanger lienee harvemmalle tuttu naissäveltäjä. Itse Löysin Lili Boulangerin In memoriam Lili Boulanger nimisen teoksen jälleen kerran kuin vahingossa Lahden kaupunginkirjaston musiikki- ja mediaosaston kokoelmista ja päätin tutustua tarkemmin. Wikipedia kertoo Lili Marie-Juliette Boulangerin syntyneen 21.8.1893 Pariisissa ja jatkaneen matkaa tuonpuoleiseen 15.3.1918, joten aavistan, että hänen elämänsä lyhyys antaa viitteitä traagisista ajoista. Hänen kerrotaan sairastaneen kovan keuhkokuumeen ja lopulta uupuneen Crohnin taudin kynsissä vain 24 -vuotiaana. Boulangerin aikaan tuberkuloosi, polio ja erilaiset tartuntataudit jakoivat ja muokkasivat ihmisten arkista elämää huomattavasti enemmän kuin nykyaikana, mistä varmasti myös huokui taiteeseen tunnelmia: kuolema oli läsnä ihmisten arjessa aivan eri tavalla kuin nykyisin.
Boulanger syntyi ilmeisen musikaaliseen sukuun, jonka helmoissa ensiaskeleet musiikin jäljille otettiin jo varhain. Hänen opasti hänen siskonsa Nadia, joka eli hyvin pitkän elämän 1887-1979, ja on kirjoittanut elämästään Lilin kanssa paljon. Myöhemmin niin Nadialle kuin Lilillekin avautui mahdollisuus päästä jatkamaan musiikinopintoja Pariisin konservatorioon Conservatoire de Paris:n, joka edusti samalla maailman ensimmäistä ja ehkä maineikkainta konservatoriota ollen yhä vielä Ranskan suurin konservatorio. Kyseinen musiikinahjo on perustettu vuonna 1795. Ranskassa korkea asteisen konservatorio nimen alla harjoitetaan, kuten nimestä voi päätellä, maan korkeimman tasoista musiikinopetusta. Suomessa konservatoriot eivät pääsääntöisesti enää ole kuin toisen asteen opinahjoja, koska ammattikorkeat ja yliopisto ovat ottaneet sen paikan haltuunsa. Muuten vastaavia kuin meidän konservatoriomme eli alemman tason konservatorioita löytyy Ranskasta peräti 39 kappaletta.
Boulanger sai opetusta mm. Paul Vidalilta ja Georges Caussadelta vuosina 1909-1913 ja lopulta hän voitti historian ensimmäisenä naissäveltäjänä Prix de Rome -kilpailun vuonna 1913, joten mistään tavanomaisesta tapauksesta ei todellakaan ole kyse. Kilpailun voittanut teos on nimeltään Faust et Hélène. Lili pääsi kaikeksi onneksi heikosta terveydestään huolimatta matkustelemaan ja hänen parhaimmat teoksensa syntyivät niinkin hienossa paikassa kuin Rooman kukkulalla sijaitsevassa Villa Medicissä. Lopulta huomatessaan omien päiviensä olevan vähenemään päin hän omistautui haavoittuneiden sotilaiden hoivaamiselle ja työskentelylle. Nykyisin Lilin ja Nadian taiteellista perintöä vaalii heidän nimeään kantava säätiö.
Vuonna 1993 julkaistunu In memoriam teoksen kannessa kerrotaan sen sisältävän molempien siskosten töitä pianisti Emile Naoumoffin tulkitsemina, joka oli Nadia Boulangerin viimeinen oppilas. Nadian ja Lilin elämä kietoutui hyvin vahvasti yhteen, joten molemmilla on ollut selkeä vaikutus toistensa töihin eikä niiden erottaminen toisistaan ole aina helppoa tai edes järkevää.
Nadia Boulanger kertoo In memoriam levyn kansiteksitissä heidän liikkuneen jo pikkutyttöinä pariisilaisten säveltäjien piireissä ja erityisesti Lilin olleen säveltäjä Gabriel Faurèn lemmikki. Lilin ja Nadian äiti oli aikanaan kuuluisa laulaja Raïssa Boulanger, joka oli taustaltaan venäläinen herttuatar, joten menneen maailman ranskalaisen ja venäläisen musiikkielämän juonteet kietoutuvat heidänkin tapauksessaan yhteen. Tyttöjen isä Ernst Boulanger oli myös muusikko ja perheen nyansseista voisi kirjoitella ihan ehtiessään oman juttunsa. Lopulta vain 24-vuotiaana kuolleen säveltäjän siirtyessä tuonpuoleiseen häneltä jäi kesken ooppera La Princesse Madeleine. Kaikkiaan Lilin tuotanto käsittää lauluja, kuoro- ja orkesteriteoksia ja kamarimusiikkia noin 50 teoksen verran. 11. helmikuuta 1927 löydetty asteroidi 1181 Lilith on nimetty Lili Boulangerin mukaan. Striimauspalveluista näyttää löytyvän melko hyvin heidän musiikkiaan, joten kannattaa istua alas ja viettää rauhallinen hetki heidän seurassaan.