perjantai 17. heinäkuuta 2020

Yön koulun lapset



Sadekauden alkaessa hellittää ilmestyi sääkartalle hymyilevä aurinko kuin ilmoittaen oikeasta hetkestä suunnata Helsinkiin Ateneumiin, koska sen seinälle on saapunut Lontoon Saatchista Wolfe von Lenkiewiczin upea The School of Night teos osana Inspiraatio nykytaide & klassikot näyttelyä, joka jatkuu 20.9.2020 asti. Vahva suositukseni on antaa ajasta hetki siihen tutustumiseen.



 Wolfe von Lenkiewicz: The School of Night




Näyttelyssä Ateneumin kuraattorien käsittelyssä nykytaide asettui koettavaksi näkökulmasta kuinka Euroopan klassinen taide on inspiroinut nykytaiteilijoita. Näyttelyn myötä avautui hienosti se kuinka nykytaiteesta löytyy samat ikiaikaiset teemat ja symboliikka, siis elämän ikuisten mysteerien pohdinta, kuin eurooppalaisen ja antiikin taiteen eri kerroksista. Näyttelyn seinille ja estradeille on asteltu töitä mm. Marina Abramovićlta, Jake ja Dinos Chapmanilta, Nancy Foutsilta, Mark Karasickilta, Jeff Koonsilta, Ola Kolehmaiselta, Joseph Kosuthilta, Sara Masügerilta ja Yinka Shonibarenilta. 



Näyttely toimi kiinnostavana siltana taiteen eri aikakausien välillä nostaen menneen lähemmäs nykytaidetta: yksi nykytaiteen ja modernin - postmodernin tai postmoralismin - ajan haasteista on yrittää erottua edeltävistä aikakausista koskaan siinä onnistumatta: ikiaikaiset inhimilliset teemat kuten kuolema, elämä, rakkaus, hyvän sallittavan ja kielletyn profaani rajat ovat aina olleet yhteisöissä läsnä ja näkymättömin langoin toisiinsa sidottuja. Ja koska olen uskontotieteilijä, joka tarkastelee ihmistä kognitiivisesta näkökulmasta, niin jälleen kerran löysin inhimillisen taiteen ja sen kuvaaman elämänilmiöiden, tieteen ja uskonnon takaa ihmismielen yhteiset kehykset.  


Esillä olevista töistä Wolfe von Lenkiewiczin teos The School of Night on itselleni merkityksellinen, sillä se elää monella tasolla: ensinnäkin maalausteknisesti se on osoitus siitä, että nykytaiteeen aikakaudella taito, ars, on yhä voimissaan. Toiseksi taulun aiheen tematiikka kulkee kauas esoteeristen, okkultisten, siis ajattelun metafyysisten polkujen matkassa johdatellen katsojan alkemian ja salatieteiden menneisyyden maailman reunalle, kuin muistuttaen, että sellainen yhä elää yhä keskuudessamme, mikä myös  kiinnostaa uskontotieteilijän tapaani tarkastella kulttuuria uskontojen, maailmankuvien ja käsitysten takaa.


                                                 
 


Taulun taustalla on The School of Night nimellä kulkeva ryhmä, joka vaikutti renessanssin, ja erityisesti Englannin renessanssin, varhaisen valonkoiton vuosina 1500-luvun loppupuolella. Kaikkea ryhmän touhuilusta emme tiedä, tai siitä ketä kaikkia siihen kuului, tai kuinka tiiviisti tai löysästi he toisiaan ovat tapailleet, mutta pääsääntöisesti jäsenet oivat taiteilijoita, runoilijoita, kirjailijoita ja tiedemiehiä. Se tiedetään, että yksi ryhmän keskeisistä hahmoista oli Sir Walter Raleigh (1552-1618), jonka oma elämänhistoria tulvii seikkailua ja rohkeaa ajattelua aikakaudella millä hallitsijat varustivat laivoja uuden mantereen lumoissa, niin kultaisen El Doradon kaupungin etsintään kuin sotaan kilpailevia kuningaskuntia vastaan, ajassa mille oli tyypillistä perinteisen eurooppalaisen maailmankuvan nopea laajentuminen: uudelta mantereelta, ja muusta uudesta maailmasta, löytyi niin paljon uutta ja ihmeellistä, joten vaikeita kysymyksiä sateli luonnontieteilijöille, tähtitieteilijöille ja ennenkaikkea valtauskonnolle, joka haastettiin entistä lujemmin. 


Sir Walther Raleigh tutustui irlantilaiseen runoilijaan Edmund Spenseriin, mutta heidän suhteestaan ei ole kovin paljoa tietoa. Sir W. Raleighin suurten ylöskirjattujen saavutusten rinnalla lienee kulkenut etsijän ja kyseenalaistajan mieli ja hän kirjoitti myös  Spenserin tapaan runoutta, mistä C.S Lewis on huomioinut hänet yhdeksi Englannin renessanssin aikakauden merkittävimmistä lyyrikoista. Tyyliltään ja sisällöltään Spenserin ja Raleighin runous oli kohteliasta, Elisabethin aikakauden hovikeskeistä, aristokraattisille kuulijapiireille suuntautuvaa, missä suosioon nousi antiikin teosten ilmiöiden kääntäminen ja uudelleen tulkinta, joista virtasi vaikutteita niin Shakespearen soneetteihin kuin Raleighin ja Spenserin runouteen. Lisäksi on jopa esitetty epäilyjä siitä, että Shakespeare olisi ollut Sir W. Raleighin salanimi.

 

Tuona aikana tieteen ja oppineisuuden taustalla sykki hieman kielletyn hedelmän makuisesti alkemistien seurapiirit, aineen kullaksi muuttaminen, luonnon metamorfoosien mysteerien pohdinta. Toisin sanoen kysymys siitä, että ehkä jumala ei sittenkään ollut luonut kaikkea, ehkä ihmisellä oli oma mahdollisuutensa vaikuttaa elämäänsä: oman sielunsa metamorfoosiin, jolloin katse kääntyi sisäänpäin: siinä missä Midas loi kultaa, kykeni ihminen luomaan omasta sielustaan korkeampaa, kultaista ja paremmaksi kehittyvää


The School of Night kokoontui suljettujen ovien takana kuten salaseurat ovat kautta aikain kokoontuneet. Seuraa kutsuttiin myös nimellä Free-Thinkers, eli vapaat ajattelijat -  heitä myös pyrittiin leimaamaan ateisteiksi. Yksi merkittävimmistä piirin jäsenistä oli matemaatikko ja tähtitieteilijä Wizard Earl eli Thomas Hariot, jonka alkemistiset kemian laboratoriot olivat jo ajallaan kuuluisia. Hariotia on kutsuttu Newtonia edeltäneeksi tieteen suurmieheksi ja ajattelijaksi, jolla oli verkostoissaan suhteita koko eurooppalaisen tiedemaailman kermaan kuten esimerkiksi Johannes Kepleriin: käsitys maailman paikasta kaiken keskellä muuttui kuten myös käsitys maapallon litteydestä. Aurinko asettui kaiken keskelle, mitä pyöreät planeetat kiersivät. Vapaiden ajattelijoiden herraskaisen salaseuran jäseniä kokoontui kirkon helmoissa Lontoon St. Paulin katedraalin varjoissa vaihtamassa kirjoja ja kirjoituksia. Renessansista huolimatta aikaan epäsopivan vapaasti ajattelevien herrojen suhde kirkkoon oli mitä vaarallisin ja myös kuningas Jaakko I (James I) epäili miesten hautovan salaliittoa ja olevan mustan magian pauloissa, joten lopulta Sir Walter Raleighin osalta vapaan ajattelun tarina päättyi mestauspölkylle, mutta ajattelu jäi. 


Yliopistot, tiedon avoimuus, kirjasto, demokratia ja vapaa kulttuuri ihmisoikeuksineen alkoi itämään kohti valoa. Yön kouluun liittyy kuitenkin valtavasti mystiikkaa ja salaisuuksia, mistä läntinen taide- ja viihdekulttuuri on ammentanut sanastoa ja kuvastoa kutkuttamaan nykyisin jo paljon vapaammassa maailmassa elävien ihmisten mieliä. Wolfe von Lenkiewiczin taulu asettuu tässä kuvastossa kaiken keskelle kuin tiivistäen, kiehtoen ja kuljettaen katsojaa historian ajattelun metamorfoosiin, matkalle uskomusten ja käsitysten muutoksen virtaan: taulussa voi nähdä David Bowiemaista hahmojen muuttumista toisiksi, ilmeiden himokkuutta, hurskautta, vaaroja, nykyisten vesimiehen ajan new age spiritualiteettien varjoja, ufon, okkultismia, lusifeerista hurmosta, ja Dumasin muskettisotureiden energiaa unohtamatta Dantemaisia sfäärejä. 


Jos osaisin kirjoittaa kuin Umberto Eco, niin voisin kuljettaa lukijan pienen merkityksen ja merkin kautta eteenpäin, mutta nyt kuvaukseni taulusta on kuin pienen avaimenreiän kautta tapahtuvaa koko huoneen tirkistelyä, missä paljon jää piiloon. Mutta mikään ei estä sinua lukijani avaamasta ovea itse ja astumasta tuohon huoneeseen sisälle. Mihin siitä matka johtaa voi olla suuri seikkailu.



Johtolankoja ja avaimia:



Clark, George, et al. J. R. R. Tolkien and His Literary Resonances: Views of Middle-earth. Westport (Conn.): Greenwood Press, 2000.


Eco, Umberto: koko tuotanto.


Hutton, Ronald. The Triumph of the Moon: A History of Modern Pagan Witchcraft. Oxford ; New York: Oxford University Press, 2001.


Ketola, Kimmo, Simo Korkee, Heikki Pesonen, Ilkka Pyysiäinen, Tuula Sakaranaho, ja Tom Sjöblom. Näköaloja Uskontoon. Viides painos. [Helsinki]: Gaudeamus, 2017.


Lachman, Gary Valentine, Ike Vil, ja Gary Valentine Lachman. Tajunnan Alkemistit: Kuusikymmenluvun Mystiikka Ja Vesimiehen Ajan Pimeä Puoli. 2. p. Helsinki: Like, 2009.


Lappalainen, Ulla. Virtaavan Veden äärellä: Eurooppalaisen Kirjallisuuden Antologia. Helsinki: Opetushallitus, 2007.


Nicholls, Mark, ja Penry Williams. Sir Walter Raleigh: In Life and Legend. London ; New York: Continuum, 2011.


Pyysiäinen, Ilkka: koko tuotanto.


Yeats, William Butler, ja Jyrki Vainonen. Torni Ja Kierreportaat: Valitut Runot. Helsinki: Basam Books, 2015.


keskiviikko 8. heinäkuuta 2020

Sauronin torni


Jokin aikaa sitten palasin yllättäen muistoihini mietiskelemään vanhan Viipurin musiikkiopiston historiaa istuessani jouten ja hyvää mallasjuomaa nauttien Lahden vanhalla linja-autoasemalla. Katseeni osui Lahden konservatorion vanhaan torniin ja sen kylkeen uudisrakennettuun osaan, jotka molemmat ammottavat yhä tyhjinä ja hylätyn näköisinä, tilassa missä ne ovat olleet jo monta vuotta vuotta vaikka ympärillä rakentuu kallista uutta ranta-aluetta ja miljöö on mitä arvokkainta ja hienoa. 


                                                      

                                                          Turun tauti



Sappeni kuohahti ja hämmennys valtasi kansalaisen mielen, jolloin päädyin miettimään miltä tornin alla toimivan saneeratun, suojellun ja Ylen eläkesäätiön omistamissa tiloissa toimivan konservatorion käyttäjistä ja henkilökunnasta tuntuu, sillä painolastia luulisi muutenkin riittävän klassisten instrumenttien taideopetuksen suosion hiipuessa ja kulttuurialojen vyönkiristyksen kurimuksessa. Konservatoriolla on kuitenkin huiman pitkä historiallinen varjo, joka saattaa myös olla raskas kannettava, vaikka oikein tulkittuna historian pitäisi olla rikkaus. Tässä on kuitenkin taustalla sodassa menetetty kaupunki ja sen ihmiskohtalot, siirtyminen kokonaan uuteen kaupunkiin ja asettuminen uuteen sosiaaliseen yhteisöön. 


Samalla kehissä heiluu taidemusiikin perinteiden vaalimisen vaikeus ja rajojen asettaminen, kun kulttuuri kuitenkin etenee jättiharppauksin uuteen ja ihmeelliseen. Joten varmasti ihmisiä jakavia mielipiteitä riittää, joten mielestäni mikään koulutusinstituutio ei kaipaa gryndereiden suhmurointia ylleen vaikka tarkoitus alkujaan olisikin hyvä. 




  Paikallisen sanomalehden hakuvalikosta konservatorio hakusanalla löytyy paljon jännää




Esa Hassisen kirjoittaman konservatorion tilat aiemmin omistaneen Omakotisäätiön historiikin julkistamistilaisuudessa rakennuttavat tahot esitettiin konservatorion pelastajina. Myöhemmin minulle sanottiin, että kyseinen rakennuttaja tosiaan pelasti konservatorion. Nyt asia palasi mieleeni ja mietin mitä sillä tarkoitettiin: pelastettiinko tässä kiinteistöä ja historiaa vai nykyajassa elävää konservatoriota toimintoineen? Konservatorio oli remonttiajan evakossa ja pärjäsi kohtuullisen hyvin, joten kiinteistön seinät eivät tee laadukasta musiikkikoulua, eikä myöskään historia, vaan sen takoo nykyhetki ja nykyajan vaatimukset. Kaikki muu on posiitivista lisää, joka voidaan heittää laidan yli, jos se kääntyy taakaksi. Koulu on kuitenkin Lahden konservatorio, ei enää Viipurin, ei karjalaisten, ei hämäläisten vaan lahtelaisten, ihon väriin, silmien väriin ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta: musiikki kun kuuluu kaikille. 


En mene tässä kirjoituksessa tornin rakennuttaneiden tahojen nyansseihin, koska niistä ei ota pirukaan selvää. Taustalla voi olla jotain Turun taudin tyyppistä suhmuroimista, koska Lahdessa tullaan tulevina vuosina rakentamaan paljon ja toki se tarjoaa oivan tilaisuuden gryndereille. Entä jos kyseessä on jotain muuta mikrohistoriaa ja kulttuuria kehystävää, joten paneudun seuraavaksi tähän mahdollisuuteen ja koska kukaan kulttuuri-ihminen ei kaupungissa ole sen laajemmin asiasta kirjoittanut, joten teen nyt kuvia kumartamatta pelin avauksen.


Asetan ajatusteni keskiöön sen mahdollisuuden, että kyseinen keskeneräinen torni symboloi jotain muuta, kuin vain rakennuttajien rahan loppumista. Mutta en todellisuudessa tiedä mitä ja miksi, niin vastuu ymmärtämisestä ja tulkinnoista siirtyy sinulle lukijani. Polkuja totuuteen voi olla monia, joten tässä on pintaraapaisuna vain hieman kompassinsuuntimia. 


Torni ja koko Lahden konservatorion vuokraama kiinteistö on ollut ikänsä yksityisessä omistuksessa, miltä kaupunki on pitkän aikaa vuokrannut tilaa musiikinopetukseen. Kiinteistön 1950-lukulainen rakennushistoria ponnisteluineen sitoutuu vahvasti kaupungin karjalaislähtöisten yrittäjäpiirien pyrintöihin, kuten myös myös muu hieno osa lahtelaista historiaa. Joten olisiko mahdollista, että lahtelaistuneen karjalaisuuden nyansseista löytyy jotain osviittaa asialle? Olisiko joku taho voinut pahastua siitä, että kaupunki ei suostunut tornia veronmaksajien rahalla remontoimaan? Mahtoiko joku kokea, että sen sisältämää pitkää ja perinteikästä karjalaisten historiaa ei arvostettu? Kääntyikö Viipurin menetyksen kiukku kohti uutta kotikaupunkia? Ikäviä kysymyksiä, mutta realistisia.


Kiinteistön tultua tiensä päähän se myytiin muodollisella hinnalla rakennuttajalle, koska kukaan muu ei sitä halunnut, eikä museovirasto antanut talolle purkulupaa. Siitä taas herää kysymys siitä olisiko rakennuttava taho halunnut rakentaa talon paikalle jotain muuta, ehkä taloudellisesti kannattavampaa? Erään lahtelaisen arkkitehdin märänunen pilvenpiirtäjästä tai jotain sellaista. Siihen se kyllä sopisi vieläkin, koska tuskin kunnossa oleva pilvenpiirtäjä olisi sen raskaampi taakka kuin keskeneräinen nykytorni.


Tarina jatkuu: kun taloa kaupiteltiin heräsi kysymys siitä sopiiko suureksi kasvanut ja aikaa myöden kiinteistön vanhan tornin valloittanut konservatorio enää tulevaisuudessa sille tehtäviin peruskorjattaviin vanhoihin tiloihin? Näin lahtelaisen kulttuuri-instituution helmoissa ja varjoissa alkoi melkoinen keskusteluruletti, mitä tuolloin itsekin seurasin. 


Lopulta koulun sijainti sinetöitiin tuolle paikalle, koska kyseinen kiinteistö saleineen oli joillekin se ainoa mahdollinen vaihtoehto. Se on totta, että laadukas konservatorio tarvitsee laadukaan salin, ja Felix Krohn -sali on sitä, mutta entä lopputilat: ne opetustilat? Tuliko tiukkaa? Taisi tulla, mutta en usko, että kukaan olisi tuon paremmin noista tiloista saanut muokattua sitä mitä siitä tuli. Näin Omakotisäätiön kiinteistö pelastettiin. Entä pelastettiinko konservatorio?


Onko mahdollista, että kiinteistöön, ja sen myötä kouluun, latautui jotain lähestulkoon pyhän merkityksiä omaavaa eetosta, joka saa vanhaan kouluun muistojensa kautta rakastuneet sulkemaan todellisuudelta silmänsä, elämään menneessä kulta-ajassa, jolloin ontuva työsuojelu ja sen vaatimusten ääntä etäännytettiin. Nyt kuuloluut joutuvat koville ja äänet puuroutuvat, joten koulun on siinä oltava vaikka tiukkaa tekisi. 


Vai oliko kaikessa sittenkin kyse vain taloudesta? Vaihtoehtoja oli ilmoilla ja muistan suurimman osan henkilökunnasta innostuneen esimerkiksi Malskin panimon ideasta, mutta lopulta koulu pysyi kuin pysyikin tuossa suojellussa kiinteistössä: näin koulusta tuli ikäänkuin suojellun kulttuurin jatke ja tilat alkoivat määrittää musiikkiopetusta eikä niin, että opetus määrittelisi tulevia tiloja. Voisiko siis nykyajassa näkyvä hylätty torni symboloida jotain menneiden asioiden ristiriitoja? Mitä ne sitten voisivat olla? 


Päivittelin itse noihin aikoihin Facebookiin rajatulle ystäväpiirilleni, en siis julkisesti, remontin kiemuroita ja kummallisuuksia ja taisin ylittää jonkun rajan, mutta olinko väärässä? Ainakin joku koki, että temmelsin pukinsorkillani pyhällä maalla.


Aikanaan, sotien mainingeissa, karjalaisten muuttoliike Lahteen lienee aiheuttanut kaiken positiivisen ohella myös joitain negatiivisia tunteita. Pääsääntöisesti virallinen historiankirjoitus muistaa kuitenkin korostaa asioiden valoista puolta, mutta oliko varhainen konservatorion esi-aste alkujaan lainkaan kaikkien lahtelaisten musiikkiahjo? Kysymys, mitä en muista kenenkään esittäneen. Oliko tuolloin vaihtoehtoja edes olemassa? Nimittäin koulu oli pitkään Viipurin musiikkiopisto, joka toimi Lahdessa ja yritti jopa paluuta Viipuriin. Sen taso oli kyllä jo tuolloin korkealla, joten niin tarkasteltuna se on ollut selkeä positiivinen lisä Lahden kulttuuritarjontaan. Positiivinen, mutta ei välttämättä suinkaan ongelmaton, sillä saapuihan Suomen yhdestä suurimmasta ja vanhimmasta monikulttuurisesta kaupungista valtavan vahvoja ja sivistyneitä persoonia pieneen silloiseen Päijät-Hämäläiseen junttilaan (sori lahtelaiset, tarkoitin kauppalaan).


Seuraava iso ja kiinnostava vaihe nousee esille vuosituhannen vaihteesta, kun Sibeliustaloa rakennettiin. Sen vastustus oli jokseenkin jakautuneessa kaupungissa kovaa, mutta lopulta kun se päätettiin toteuttaa. Se tarkoitti sitä, että tuohon vanhaan kiinteistöön jäi enää vain konservatorio, koska Lahden kaupunginorkesteri lähti Sibeliustaloon. Lahden konservatorio riitautui myös tiloja jakaneen Lahden ammattikorkeakoulun musiikkilinjan kanssa jo heti sen alkumetreillä, joka sekin poistui talosta toisaalle. Kyseinen korkeakoultuksen ala veti viimeiset henkäyksensä muutama vuosi sitten. Nyt kaupungissa ei enää ole lainkaan amk-musiikinlaitosta, eikä sen vetävää musiikkiteatterilinjaa, ei elokuvalinjaa, eikä taideinstituuttia. Irrallisena amk-musiikinkoulutus kuivui lopulta omaan ruukkuunsa suurten tekniikan ja kaupallisen alan koulutusohjelmien kyljessä, ja niin miljoonilla tehdyt erityisesti musiikkikoulutukseen rakennetut neliöt Salpauksen tiloissa sorvattiin uudelleen isolla rahalla muuhun käyttöön, joka sekin raha olisi ollut kaupungin musiikkielämälle tervetullut lisä. Lahteen jäi siis enää Lahden konservatorio huonoihin tiloihin ja melkein sen viereen asettunut myös kaupungin tukema Lahden musiikkiopisto. Sitten konservatorion tilat alkoivat rapistua liian huonoiksi ja pelastusprojekti alkoi.


Kaikessa kipuilussa vaikuttaa varmasti kaupungin hyvin nopea kasvaminen, minkä timmellyksessä kulttuurialojen koulutuksen kipuilu yksinapaisesta muutaman johtohahmon vetämästä politiikasta moninapaiseksi. Alkujaan konservatoriota pitkään johtaneen ja kaikkiaan hienoa työtä tehneen Aarre Hemmingin kerrotaan vastustaneen sähkökitaraa ja rytmimusiikkia, ja itse muistan että joku kipuili vieläkin asian kanssa. Lahti on myös teollisuuskaupunkina ollut aina poliittisesti hieman kahtiajakautunut, mikä on osaltaan saattanut suunnata ihmisten huomioita eri suuntiin ja näin myös korkeakulttuurin piiriin lukeutuvaa Sibeliustaloa vastustettiin vimmatusti. Kannattaa muistaa, että taustalla Lahti tunnetaan hienon orkesterinsa lisäksi myös rokkareiden kaupunkina. Karrikoiden voisi ehkä asiassa nähdä eron työläisten ja porvariluokan narratiiveissa, joka heijastui vahvana kaikkeen aina urheilusta taiteisiin: ne paremmat koulut ja niin edelleen - se perinteinen tarina kautta koko valtakunnan. Loppusilauksena Tiirismaan koulu ”Tipala” purettiin ja sen myötä vahvasti konservatorioon sitoutunut musiikkilukioperinne koki kovan kolauksen.

 

Nyt kaupunki edustajineen ja eetoksineen on sen edessä, että koronan jälkeinen aika aiheuttaa varmasti budjetillista päänvaivaa, jonka kohteeksi saattaa nousta juuri kaupungin ylen vahva musiikkikulttuurii. Ei siis ihme, jos kaupungin taideinstituutiot edustajineen pitävät päätä kainalossa eivätkä ota yhteiskunnalliseen keskusteluun osaa, hiljaisuus suorastaan huutaa huomiota. Tulevaisuudessa on varmaa ainoastaan se, että ihmiset soittavat ja taiteilevat päättäjistä ja rahatilanteesta huolimatta, ja se on sen aito ja kantava voima, ei kiinteistöt, eikä luokkasodat.


Populistiset voimat haluavat todennäköisesti nitistää turhaksi korkeakulttuuriksi kokemansa Sinfonia Lahden, joten edessä on kiintoisa syksy, eikä hylätylle tornille varmasti tapahdu yhtään mitään. Oli totuus kuinka karvainen tahansa, niin marginaalisten alojen ja instituutioiden ei kannattaisi riidellä liikaa keskenään: taidekulttuuri on kuin myriadi vahvoja asioita, sillä taiteeseen liittyy vapaus tulkita kulttuurisia syviä tuntoja, mihin arkinen talous ei anna työkaluja. Näin myös julkisrahoitteista taiteen opetusta myös valvotaan tarkalla silmällä, sillä sen käyttövoimana ei ole raha vaan tunteet, ja ehkä siksi se koetaan monesti liian villiksi ja vapaaksi: sellaiseksi elämän viihteen puolelle kuuluvaksi, lähestulkoon vallankumoukselliseksi. Ja sitähän se aina on ollut kaikessa paradoksaalisuudessaan poliittisine pilkkalaululuineen, kansallishymneineen ja juomalauluineen. 


Mitä sitten pienen kaupungin elämyksellinen taide-elämä kokonaisuutena voisi tarjota ainaisen lopettamisen ja riitelyn sijaan? Näkisin, että selviytyäkseen tarvitaan pohjalle vahvaa, avointa, hengittävä, ja julkisesti kantaa ottava pelotonta koulutusta, jolla on hieno historia, mutta joka katsoo vahvasti eteenpäin. Taide tarjoaa kritiikkiä, elämyksiä, herättelee katsomaan toisin, avaa syvin tuntoja ja puhdistaa ilmaa, joten se on myös lääke populismin talebanisoivaan vapautta suitsivaan maailmankuvaan. Avoimuuden kautta museot, teatteri, musiikki ja kuvataiteen linkittyvät yhteen ja kaupunki kaikkineen saavat siitä avoimesti hyötyä. Tuo hyöty voi olla henkistä, mutta se voi myös olla taloudellista musiikkibisneksen ja visuaalisen taidebisneksen myötä, jotka tulevat kytkeytymään tulevaisuuden teknologioihin ja olemiseen yhä vahvemmin: euro taiteelle poikii kaksi euroa takaisin. 


Purkakaa siilot koulujen väliltä, laittakaa instituutiot yhdessä kehittelemään näyttelyitä ja interaktiivista toimintaa, tehkää kokemuksellisia näytelmiä, kirjoittakaa avoimesti mitään pelkäämättä ja antakaa näiden kaikkien rinnalle nousta kulttuurialan yrityksiä kuten soitinrakennusta, mediapajoja ja niin edelleen. Sen myötä saattaa muutama turistikin saapua Lahteen kiertämään radiomuseosta hiihtomuseoon, sieltä rantaan kahville ja Sibbetaloon ja lopuksi Malskin panimolle olusille. Keksikää lisää kohteita kylpylöistä taidenäyttelyihin ja saunoihin, luontoa unohtamatta. Ehkä musiikinmuseokin sopisi tuohin yhtälöön, ja tottakai kaikkeen mukaan lahtelaisia yrityksiä alusta asti. Lopulta konsan tornistakin voisi saada muraaleilla komean muistomerkin, pesän linnuille ja lepakoille. Tai sen huiman pilvenpiirtäjän: sellaisen menneen kipuilevan aikakauden muistomerkin, joka sojottaisi kuin keskisormi kaikelle liian fiinille, tekotaiteelliselle ja turhalle.   




                                            Kerrostalollinen taidetta

                    

                                            Radiomuseo


                                            Hiihtomuseo


                                            Sinfonia Lahti


                                            Rantakahvila


                                            Sibeliustalo


                                            Green City


                                            




Lukuvinkit: 


Hassinen, E. (2016). Musiikkiopiston Omakotisäätiön historia. [Lahti]: Musiikkiopiston Omakotisäätiö.


Häyrynen, A. (2008). Taidetta tulosvastuulla: Lahden konservatorion tie Viipurista Lahteen. [Lahti]: Lahden musiikkiopisto : Lahden konservatorio.