Kirjoituksia taiteesta, viihteestä ja tieteestä kirjastoja unohtamatta
perjantai 27. marraskuuta 2020
Kirjastoista kansanvallan foorumeita
tiistai 24. marraskuuta 2020
Tintoretto ja David Bowie
Bowien kerrotaan sanoneen Tintorettosta, että tämä oli aikansa rocktähti, jonkinlainen rohkea protorockhahmo, kuten hänkin, siis jollain tapaa radikaali aikaansa muuttanut hahmo. Bowien taideharrastus kulki mukana koko hänen uransa ajan ja jokin aikaa sitten Bowien myötä julkisuuteen nousi Tintoretton Angel Foretelling the Martyrdom of Saint Catherine of Alexandria -työ, jonka hän osti kokoelmiinsa jo 1980-luvulla. Siis mistään uudesta tuttavuudesta ei suinkaan ole ole kyse ja nyt paljon myöhemmin tämä teos palasi Venetsiaan – vuonna 2019, hieman Bowien kuoleman jälkeen ja Tintoretton 500-vuotisjuhlien kunniaksi.
David Bowien Tintoretton maalaus palaa Venetsiaan
Käsityksiä Bowien taiteenmetsästysmatkojen syistä ja susista voimme vain tehdä päätelmiä, koska salaperäisyys kuului osana tähän hänen privaatimman elämänsä kuvioon. Toivoa sopii, että Bowielta itseltään olisi jäänyt jälkeen näitä muita kuin musiikkiin liittyviä taidemaailman sivupolkuja valaisevia päiväkirjoja. Toisaalta ehkä hänen tapansa oli jättää jälkeen pieniä jälkiä, kuin Hannun ja Kertun leivänmurut poluilla, joita sitten kiinnostuneimmat voisivat myöhemmin seurata kukin omien kykyjensä mukaan ja luoda näin oman taidepolun – matkan kokemusten ja elämän syvemmän lähteen maailman reunalle
David Bowien Tintoretton maalauksesta
Ryhdyin etsimään lisätietoa Tintorettosta ja löysin Peter Greenwayn tekemän dokumenttielokuvan Tintoretton 500-vuotisjuhlien kunniaksi. Samalla havaitsin, että Tintoretton töiden arvo alkaa nousta kohti taiteen suurten nimien töiden arvoa. Taiteen tutkimus, keräilijät ja harrastajat ikäänkuin nostavat löytöjä historiasta uuteen valokeilaan ja tuovat niistä uutta tietoa esille, mikä ei minua haittaa, etenkään näinkin kiinnostavan taiteilijan kohdalla. Samalla numerot töiden hintalapuissa alkavat elää ja kasvaa, mutta ehkä se auttaa niitä selviämään kauemmas ihmiskunnan tulevaisuuteen. Meillä vähemmän varakkailla on kuitenkin melko vapaa pääsy museoihin ja internet tulvii taidekuvia. Se riittää minulle.
Peter Greenwayn elokuvan ja taiteenhistorian opusten selailun myötä löysin italialaisen kirjailija Melania Gaia Mazzuccon Mestarin tunnustukset -teoksen paikallisesta kirjastosta ja se vaikutti minuun kaikesta eniten. Itse teoksen tarina Tintorettosta on fiktiivinen, mutta Mazzuccon tyyli kirjoittaa upposi kuin kuuma veitsi voihin, koska pinnistelen löytääkseni oman kirjoitustyylini. Löysin jotain, mihin omat lyyriset taitoni eivät tule koskaan yltämään ja se yhdistettynä Bowieen, Venetsian historiaan, menneen maailman salaperäisyyksiin, tavallisen ihmisen elämää isompiin elämänkulkuihin veti jalat altani. Mutta kuka sitten on Tintoretto? Bowien tunnemme, Mazzuccon kirja on hyvin suositeltavaa luettavaa ja Greenway on hyvin laadukas elokuvaohjaaja. Riittääkö tämä vai tarvitsenko lisää lähteitä?
Tintoretto (1518-1594) oli venetsialainen taidemaalari, josta historian kirjoitus tietää yllättävän vähän. Mitä ilmeisimmin Tintoretton oikea nimi on ollut Jacomo (tai Jacopo) Robusti ja tintoretto sanana viittaa keskiaikaiseen vaatteiden värjäämiseen, ehkä jonkinlaiseen pikku värjäriin. Ilmeisesti sukunimi on perua hänen isänsä vaatteidenvärjärin ammatista, mutta toisaalta Tintoretton oikeaksi sukunimeksi kerrotun Robusti nimen kerrotaan viittaavan yhtälailla hänen isänsä ammattiin, siis ehkä tämän toiseen ammattiin, Venetsian portinvartijana – italiankielisestä vahvaa tarkoittavasta sanasta robusto olisi näin johdettu sukunimi Robusti. Tintoretton oikeaksi sukunimeksi on myös ehdotettu nimeä Comin, mutta täyttä varmuutta siitäkään ei ole. Nimi kuitenkin jättää jäljet historiaan ja jos henkilön oikean nimen suhteen on epävarmuuksia, niin voi olla että emme löydä hänestä paljoakaan tietoa, ja tämä seikka luo toistaiseksi Tintoretton ylle hieman salaperäistä varjoa.
Tintoreton aikaan 1500-luvun alkupuoli oli Venetsian merimahdille ja kauppatasavallalle hyvin raskas aikakausi. Ongelmana oli toistuvat rutto- ja lavantautiepidemiat, laajat tulipalot, taudit, kuten mal francese, kansanomaisesti kuppa, eivätkä niinkään tappiolliset sodat tai taistelu osmanien valtakuntaavastaan. Toinen yhtä suuri harmi oli Portugalin kilpailu meritiestä Intiaan, koska ennen 1500-lukua Venetsialaiset kauppiaat kulkivat Välimereltä maitse Intiaan – uuden meritien myötä ikivanha Silkkitie tuli tarpeettomaksi, jolloin Venetsia jäi sivuun vanhasta kauppareitistä.
Yllättäen, tai ehkä juuri siksi kaikista ongelmista huolimatta maalaustaide koki ennennäkemättömän kukoistuskauden. Venetsialaisilla oli säästöjä aikaisemmilta yltäkylläisyyden ajoilta, joten maalauksen hankkiminen oli edullisempaa kuin esimerkiksi valtavan gobeliinin, silkkitöiden tai mosaiikkityön teettäminen. Maalareiden kekseliäisyys ulottui uusista aihepiireistä maaliaineiden kehittelyyn ja samalla kuvaamisen kohteena maisemasta tuli oleellinen osa. Ankaran symmetrian vaatimus hylättiin niin uskonnollisissa kuin vertauskuvallisissa teoksissa. Muotokuva, joka siihen saakka oli lähinnä ilmentänyt kohteen sosiaalista asemaa, paneutui nyt kuvattavan persoonaan ja henkisiin arvoihin. Nyt nainen sai uuden aseman taiteessa paitsi itsevarmana ja määräävänä hahmona, niin myös puhtaasti eroottisena ihanteena: La bella donna venexiana syntyi.
Tintoretto eli elämänsä maalaten Venetsiassa eikä ollut lainkaan liikkuvaista sorttia, kuten esimerkiksi Leonardo Da Vinci tai muut aikakautta lähellä vaikuttaneet taiteilijat. Näin Venetsia piirtyy vahvasti esiin Tintoretton kuvauksissa – taiteilijana hän kuului Venetsian koulukunnan maalareihin. Samalla aikakaudella Venetsiassa vaikutti sellaisia taidemaailman ikonisia nimiä kuin Tizian, Paolo Veronese, Giovanni Bellini, Viviarinin taiteilijasuku, Titian ja Giorgione. Venetsian koulukunta kehittyi loistoonsa 1500-luvulla Padovan ja Antonello da Messinan koulukuntien vaikutuksesta, jotka johdattelivat venetsialaisia uusiin ja mullistaviin Jan van Eyckin öljymaalaumenetelmiin. Myöhemmin 1700-luvulla Tiepolon koristeellinen taide, jota on parhaillaan esillä Sinebrychoffin taidemuseossa, ja Francesco Guardin taide elvyttivät venetsialaisen maalaustaiteen perintöä.
Tiepolon näyttely 2020 Sinebrychoffin taidemuseossa.
Tintoretto teki tilaustöitä paikallisille veljeskunnille ja siitä syystä suurin osa hänen jälkeen jääneistä töistä on aihepiiriltään uskonnollisia. Hän oli hyvin kiinnostunut valaistuksesta: hänen kerrotaan tehneen taulujensa keskeisistä hahmoista vahamalleja ja tutkineen niitä erilaisissa valaistusolosuhteissa, joten ei ihme että hänen kuvauksissaan valon ja varjon perspektiivit ovat hyvin dramaattisia. Hänen varhaisia töitään tai päiväkirjojaan ei tunneta, joten tarkat elämänvaiheiden kuvaukset jäävät arvioiden varaan. Venetsiassa on yhä hyvin paljon hänen töitään ja on mahdollista, että tuntemattomia Tintoretton töitä löytyy vielä ja se myös on saattanut olla yksi David Bowien intresseistä.
Tintorettolla oli Venetsiassa hyvin suuri taidemaalarin verstas, perheyritys, missä työskentelivät muun muassa hänen omat lapsensa. Hänen kerrotaan harjoittaneen hyvin aggressiivista markkinointia ja jopa lahjoittaneen töitään tärkeille mesenaateille samalla hintoja polkien: ei siis ihme, että hänen oma esikuvansa Tizian ei voinut sietää nuorempaa kilpailijaansa. Siitä huolimatta niin Tizian, kuten monet muut hänen jälkeensä tulleet taitelijat – Diego Velazguez, El Greco ja Rubens, kuitenkin ihailivat Tintoretton parhaiden töiden taidokasta tekniikkaa, joissa Tintoretto käytti värejä aikalaisiaan rohkeammin: siveltimen vedoissa on rikkautta ja voimaa – väriasteikko on vähemmän taitettu kuin Tizianilla ja haaleampi kuin Veronesella ja värisävyistä ruosteenpunainen, okra ja viininpunainen rinnastuvat vahvoihin sinisiin sävyihin. Ilmeisesti hän myös haki uusia näkökulmia raamatullisten aiheiden tulkintoihin, mikä on myös voinut kiehtoa hieman esoteerisistä asioista kiinnostunutta Bowieta. Kieltämättä Tintoretton tauluissa on taianomainen tunnelma. Esimerkiksi viimeisestä ehtoollisesta on kaksi perinteistä asetelmaa ja kolmas täysin erilainen, joten Dan Brownin hengessä voimme ehkä kirjoittaa senkin päälle vielä salaseurojen seikkailuita ja mystiikkaa.
Matkani Tintoretton taiteeseen alkoi uteliaisuudesta, kohtasi musiikkitaiteilijan, eteni elokuvataiteen kautta kirjallisuuteen ja päätyi lopulta historiantutkimukseen. Ja juuri tämä asioiden nivoutuminen yllättävillä tavoilla toisiinsa on taiteiden ja historian ilmiöiden tutkimisessa antoisinta.
Tintoretton kuuluisampia töitä:
Pyhän Markuksen ihme, Miracolo di san Marco (1548)
Viimeinen ehtoollinen (1580)
Venetsian Scuola di San Roccon 56 suurta seinämaalausta (1565–1588)
Venetsian Dogen palatsin maalaukset (1574–1592)
Lähteet:
David Bowien taidekokoelma: https://en.wikipedia.org/wiki/David_Bowie%27s_art_collection
David Bowien Tintoretton maalaus palaa Venetsiaan: https://www.theartnewspaper.com/news/david-bowie-s-tintoretto-returns-to-venice-after-more-than-200-years
David Bowien Tintoretton maalauksesta pidempi kertomus: https://colnaghifoundation.org/pdf/CF_BowiesTintoretto_OK.pdf
Finnkinon 18.3.2019 Peter Greenwayn ohjaaman Taideaarteita maailmalta elokuvan esite: https://www.finnkino.fi/event/303008/title/taideaarteita_maailmalta_tintoretto_-_venetsian_kapinallinen/
Peter Greenwayn Tintorettosta kertovan elokuvan tiedot: https://www.imdb.com/title/tt9431134/
The Guardian lehden arvostelu Peter Greenwayn elokuvasta: https://www.theguardian.com/film/2020/feb/20/tintoretto-a-rebel-in-venice-review-giuseppe-domingo-romano
Melanie Gaia Mazzuccon teoksen arvostelu Helsingin Sanomissa: https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000002831194.html
Melanie Gaia Mazzucon oma kertomus suhteestaan Tintorettoon: https://venicereview.it/articles/my-tintoretto-my-school/
Sinebrychoffin taidemuseon Tiepolo näyttely 2020: https://www.sttinfo.fi/tiedote/tiepolo-venetsia-pohjolassa?publisherId=4119&releaseId=69888831
Tintoretto suomenkielisessä Wikipediassa: https://fi.wikipedia.org/wiki/Tintoretto
Tintoretto englanninkielisessä Wikipediassa: https://en.wikipedia.org/wiki/Tintoretto
Öljyväriluonnoksen historiasta Taidehistoria tieteenä blogissa: http://tahiti.fi/04-2012/tieteelliset-artikkelit/“il-far-in-piccolo”-oljyvariluonnoksen-historiasta-ja-suosiosta-italian-taiteessa/
maanantai 2. marraskuuta 2020
Saturnalia fraternii – kun okkultisti pahan nosti
Babylon-Berlin televisiosarjan visuaalisen ilmeen yltäkylläisyys ja graafinen muotoilu saa perinteiseen amerikkalaiseen sarjaviihteeseen turtuneen katsojan löytämään kerrassaan uusia lähestulkoon orgastisia tuntemuksia. Katsojan silmämunat liimautuvat menneen maailman laadukkaaseen kuvakavalkadiin, missä rosoa ja loistoa ei säästellä. Art nouveau, saksalaisittain Jugend arkkitehtuurin mukaiset huoneistojen sisustukset ponnahtavat hienostokodeista ruudulle tai sitten vastapainona köyhien rosoiset ja likaiset murjut. Ihmiset ovat ihmisten näköisiä: hikisiä, iloisia, surullisia, huolissaan, mutta läsnä lihoissaan verrattuna oman aikamme viihteen yltiöpäiseen kiiltokuvamaisuuteen. Babylon-Berlinin esittävät hahmot elävät joka solullaan 1920-lukua eikä neuroottisille modernin ajan ihmisille olisi sellaisessa maailmassa tilaa. Siitä huolimatta psykologisia tiloja, neurooseja ja tärinöitä kuvataan. Tupakka on yksi pääosan roolinhaltiojoista: sitä löytyy yliopiston luentosaleista ja oikeastaan kaikkialta, joten katsoja voi vain kuvitella tuon ajan hajumaailman. Kaikilla on kiire, mutta kaikki kuitenkin jaksavat. En tiedä mitä nykyajan työuupuneelle tuossa viitekehyksessä kävisi. Kukaan ei jää illalla kotiin katsomaan televisiota, koska sellaisia ei vielä ole vaan kaikki käyvät ulkona ja ottavat toisistaan ilon ja riemun irti.
The New Yorker lehden lyhyt katsaus
Helsingin sanomien kulttuuritoimituksen arvostelu
Sarjan musiikillinen äänimaisema kulkee käsikädessä visuaalisen ilmeen kanssa ja kuljettaen katsojan uusien ja jännittävien rytmien, äänien ja kappaleiden virtaan. Sarjan tunnusmusiikki huokuu tyylillisesti 1920-luvun paheellisuutta ja haikeutta halkaisten oman aikamme tylsyyden ja sohvaperunuuden lässähtäneisyyden. Juonen rakenne ja sarjan henkilöt astuvat rooleihinsa kuin omiin nahkoihinsa. Kaikessa huokuu 1800-luvun saksalaisen tiede- ja yliopistokulttuurin johtoasema ja korkea laatu. Kunnes pudotus huipulta maailmanhistorian synkimpään painajaiseen oli nopea ja vieläkin tapahtumien käsittäminen on vaikeaa: kuinka korkea sivistyksen mahtimaa vajoaa saatanallisiin syvyyksiin. Sarjassa pinnan alla elää Saturnalia fraternii salainen okkultisitinen veljeskunta, jonka eetos yhdistyy luiksi nousevan kansallissosialismin lihaan, millä on esikuvansa todellisuudessa, koska kansallisromantiikan ajan okkultististen virtausten myötä vanhat Skandinaaviset ja germaaniset jumalat herätettiin henkiin.
Sarjan tunnusmusiikista vastaa Severija eli Severija Janušauskaitė, joka myös esittää roolin sarjassa. Sarjan on ohjannut Tom Tykwer.
Mutta kuka on sarjan kirjoittanut Volker Kutscher?
Volker Kutscherin virallinen sivusto
Sarjan okkulstistisen Saturnalia fraternii salaseuran taustalla on viittaus siihen, että natsien johtohahmot ammensivat voimaa vanhasta kansanperinteestä: Odinin saksankielinen muoto Wotan esimerkiksi esiintyy Richard Wagnerin (1813–1883) germaanisessa mytologiassa, joka ammentaa voimiaan Eddasta ja Nibelungein laulusta. Saksalainen okkultisti Guido von Listin (1848–1919) muokkasi vanhasta kansanuskosta omanlaisensa kansallissosialistisia tarkoitusperiä palvelevan wotanismin. Emmekä ole päässeet tästä tulkinnasta enää eroon ja se esiintyy myös Saksassa ja Venäjällä vaikuttavien uusnatsiryhmien nimissä. Samaan aikaan vuorikiipeilijä ja okkultisti Aleister Crowley flirttaili okkultisimin syvien virtausten kanssa, kuten myös spiritualisti ja yhtälailla okkultisti H.P Blavatsky, joka tutki tuntematonta; meillä kotoperällä suuret kansallistaiteliljamme etsivät yhtä lailla totuutta samoista lähteistä.
Uskontotieteilijä Jere Kyyrön syväluotaus Odin symboliikan tiimoilta
Kannattaa kuitenkin muistaa, että uuspakanat eivät pääsääntöisesti ole natseja tai kansallissosialisteja, vaikka uskovaisivatkin Odiniin. Uskonnon symbolia voidaan siis käyttää hyvin monitulkintaisesti. Wotanismi on muotoutunut nationalistisen valkoisen rodun ylivaltaa kannattavan porukan omaksi tulkinnaksi. Ja tässäkin henkii nykyajan tapa vapaasti sekoittaa asioita ja kun niitä sekoitetaan politiikkaan ja uskontoon alkaa yleensä tapahtua, kuten tapahtui Babylon-Berlinin ajankuvan aikoihin. Kaikesta kauneuden kaipuusta ja hengen ja tiedon tavoittelusta nousi kuin varkain pahuus, joka tuhosi kaiken. Sen perimmäinen syy on suuren taloudellisen laman ja kasvavan eriarvoisuuden mukanaan tuoma vahva tarve muutokselle, mikä lienee silmällä pidettävää nykyajassakin. Vai miltä QAnon ja salaliittoteoreettikojen puuhastelut kuulostavat? Ehkä sarjassa on rivien välissä luettavissa jokin suurempi opetus.
Antti Selkokarin hieno arvostelu sarjasta
Lähteitä:
Gardell, Mattias (2003). Gods of the Blood: The Pagan Revival and White Separatism. Duke UP. ISBN 9780822330714.
Goodrick-Clarke, Nicholas (2004 [1985]) The Occult Roots of Nazism. Secret Aryan Cults and Their Influence on Nazi Ideology. New York: New York University Press
Goodrick-Clarke, Nicholas (2003). Black Sun: Aryan Cults, Esoteric Nazism, and the Politics of Identity. New York: New York University Press. ISBN 978-0-8147-3155-0.