torstai 20. helmikuuta 2020

Frøy Aagre - saksofonittelua Norjan malliin



Otin kuunteluun Frøy Aagre nimisen norjalaisen saksofonistin Cycle of Silence nimisen vuosina 2008 - 2009 äänitetyn ja hieman myöhemmin 2010 julkaiseman pitkäsoiton. Tyylikkään kansitaiteen lumoamana levyä hetken hypisteltyäni tein nopean kuuntelupäätöksen, joka kannatti sillä teos on miellyttävää kuunneltavaa ja erinomaisen taidokasta soitantaa. Hypistelymukavuutta asiaan toi Lahden kaupunginkirjaston hieno äänitekokoelma, mistä kyseisen teoksen löysin. Levyjen löytäminen fyysisesti selailemalla on oma harrastuksensa, mitä on mukava silloin tällöin tehdä vaikka kieltämättä käyttämäni striimauspalvelun suositukset ovat myös melkoinen kultasuoni.

Frøy Aagren bändissä soittaa Andreas Ulvo (p), Audun Ellingsen (b), Freddy Wike (dr) & Sigrun Eng (vc), Trude Eick (fr-h) ja Øyvind Braekke (tb).


Levyn biisilista on seuraavanlainen:

1   Neverending journey
2   Cycle of silence
3   Lost connection
4   Long distance
5   Steam train
6  Siberia
7  View from Venus
8  Words on an envelope
9   Slow motion
10  Atoms






Levyn äänimaisemat toimivat ainakin omalla kohdallani rauhoittavasti ja mieleen nousivat Norjan vuonojen sammalleen vihreän sävyt sekä kuulaat syyspäivät. Bändi soittaa todella hyvin: pianon ja kontrabasson miellyttävä tahdittelu siivittää mielialaa melkoiseen korkealentoon. Ei siis ihme, että päätin vilkaista tarkemmin Frøy Aagren musiikillista taustaa. Nimi voidaan litteroida myös muotoon Fröy Aagre, mutta striimauspalvelut löytävät artistin pelkällä Aagre sukunimellä. Säveltäjäprofiilia tutkiessani kävi ilmi että hän on opiskellut musiikkia ja saksofonin soittoa Birminghamin konservatoriossa klassisella kuin myös koulun jazz-osastolla sekä hionut osaamistaan Middlesexin yliopiston musiikkiahjossa. Englannissa hänen kerrotaan yhä vaikuttavan Lontoon melko pirteässä jazz-skenessä ja kaikkiaan Aagren vaikuttaa hyvin kosmopoliittiselta taiteilijalta: mukaan mahtuu tangoa Buenos Airesissa ja David Liebmanin oppia New Yorkissa ynnä muuta mukavaa.

Levynkansien esittelytekstin mukaan hän nimeää omaksi musiikilliseksi esikuvakseen yllättäen Johan Sebastian Bachin musiikin, mikä myös mielestäni heijastuu sävellysten harmonioissa. Mistään tavallisesta jazzista ei siis ole kyse vaan nyt liikutaan nykyjazzmusiikin fuusioiden äärellä, ja tulema kuulostaa mitä parhaimmalle. Joten ei siis ihme, että kriitikot näyttävät verkonlähteissä ylistävän teosta: Jazzwisen toimittaja Stuart Nicholson kuvaa sävellyksiä: ”quiet triumphs with solos which develop from deep within the soul of the pieces”. Joten suosittelen kiilottamaan korvakäytävät ja virittämään kuuloluut keväiselle linnunlaululle tämän tahtiin.







Aagrenin teosluettelo löytyy Discogsista:

Albumit:

Frøy Aagre ‎– Cycle Of Silence

Label:
ACT (4) ‎– ACT 9491-2
Format: CD, Album
Country: Germany
Released: 22 Jan 2010
Genre: Jazz
Style: Contemporary Jazz

Frøy Aagre ‎– Electric

Label: Momentum Rec. ‎– Momentum101
Format: CD, Album
Country: Norway
Released: 2013
Genre: Jazz

Frøy Aagre - Gloria album art Frøy Aagre & Schola Cantorum (3), Tone Bianca Sparre Dahl* - Gloria 
‎(File, FLAC, Single, 96.)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti